Terapii

Afecţiuni de sezon

Toamna astronomica incepe odata cu Echinoctiul de toamna, care anul acesta a fost pe 23 septembrie si se va termina odata cu Solstitiul de iarna, de pe 21 decembrie.

In aceasta perioada, Natura trece prin schimbari caracteristice – iar fiinta umana, care este o parte din Natura, are acelasi tip de reactivitate.
Astfel, in Natura, zilele devin din ce in ce mai scurte, tot mai putin soare si caldura ajunge la nivelul pamantului, asa ca vegetatia incepe pregatirea pentru terminarea ciclului productiv. Se culeg roadele pamantului si in urma lor raman campuri dezgolite si plante vestejite.Arborii incep sa-si piarda frunzele si se pregatesc de iernare. Multe dintre pasarile migratoare se pregatesc si-si incep drumul catre zonele mai insorite. Iar animalele salbatice isi pregatesc depozite pentru zilele geroase de iarna.
Noptile sunt din ce in ce mai reci, desi multe dintre zile sunt inca insorite, astfel incat diferenta de temperatura dintre zi si noapte este mare – si rapid oscilanta. Presiunea atmosferica variaza, apar zile cu ploi si zile insorite, intr-o succesiune rapida.

Organismul omenesc incepe si el adaptarea, in vederea pregatirii pentru toamna. Medicii chinezi au observat schimbarile caracteristice oamenilor si le-au descris cu peste 5000 de ani in urma. Astfel, Medicina Traditionala Chineza indica faptul ca in perioada toamnei astronomice, in special dupa Echinoctiul de toamna – intra in dezechilibru Loja Metal – reprezentata de Plaman si Intestin gros, ca organe principale, si de Piele si Minte, ca alte sisteme asociate.
Chinezii vroiau sa spuna ca intregul aparat respirator este mai sensibil in aceasta perioada, la fel si intestinul gros. Aceasta este zona principala prin care organismele elimina toxine si prin care fac „curatenia de toamna”, dinaintea iernii. Pielea este un alt organ important prin care organismul elimina toxine. Iar Mintea – are si ea nevoie sa faca periodic curatenie, pentru a elibera gandurile repetitive si povestile interioare.
Oamenii care iau masuri pentru detoxifierea organismului in aceasta perioada, se vor simti foarte bine. Ceilalti vor trece prin „detoxifierea” fortata pe care o va face organismul, oricum, sub forma de viroze respiratorii sau enteroviroze, sub forma de eruptii pe piele (este plin de herpes-uri in aceasta perioada!) sau mici crize emotionale.

Daca ne uitam in jur, la ce se intampla in fiecare toamna, vom vedea ca inteleptii chinezi aveau dreptate.
inainte, dar in special dupa Echinoctiul de toamna, au aparut zeci si sute de cazuri de viroze respiratorii, de enteroviroze sau tulburari combinate: afectiuni respiratorii insotite de tulburari intestinale, tip scaune moi.
in plus, multe lume observa cum se reactiveaza vechi probleme ale pielii, vechi reactii alergice sau apar eruptii noi – sub diferite forme.
Iar starea mentala in aceasta perioada este una extrem de schimbatoare si influentabila, emotiile predominante fiind frica, anxietatea si chiar disperarea.

Toate aceste probleme ar putea fi mult ameliorate daca Loja Metal – adica zona mai sus descrisa, ar fi sustinuta cu remedii blande si naturale, precum extractele gemoterapice.
Exista foarte multe remedii care pot sustine organismul la trecerea prin toamna astronomica.
Functie de problemele predominante, pot fi selectate remedii care sustin una sau mai multe dintre functiile decompensate.

De exemplu, pentru aparatul respirator si buna lui functionare, recomandam urmatoarele gemoterapice:

Extractul din muguri de Alun, Corylus avellana MG=D1, considerat aproape un specific al acestei perioade – foarte util pentru intarirea functionarii aparatului respirator, pentru refacerea ficatului si cu actiune clar relaxanata si sedativa asupra mintii.
Extractul din muguri de Carpen, Carpinus betulus MG= D1, este foarte util in diferitele afectari ale aparatului respirator, mai ales cu tendinta de aparitia secretiilor, tusei si expectoratiei, fiind in acelasi timp un mare tonic al ficatului, un echilibrator al colonului iritabil si avand si o actiune de calmare si relaxare.
Extractul din mladite de Caprifoi, Lonicera nigra MG=D1 – are o actiune tonica asupra ficaului, in acelasi timp fiind utila in diferite tuse tip spastic, in bronsite si traheobronsite, avand si o actiune de detoxifiere generala a organismului si in plus, fiind un sedativ folosit in stari depresive.
Extractul din muguri de Calin, Viburnum lantana MG=D1 – este un remediu respirator important, cu actiune anti-spastica si calmanta asupra cailor respiratorii, foarte util in astm si bronsita astmatiforma, dar avand si actiune interesanta asupra tiroidei (in hipertiroidii), asupra urechii si aparatului genital feminin. in plus, este un remediu cu actiune sedativa, calmanta, relaxanta generala (induce stare de somn).
Extractul din mladite de Maces, Rosa canina MG=D1 – are o actiune reglatoare respiratorie importanta, este util in colite, are actiune anti-oboseala si sedativ si are o actiune anti-alergica marcata.
Extractul din muguri de Fag, Fagus sylvatica MG=D1 – este un mare reglator imunitar, atat la nivel de aparat respirator, cat si in alergii si diferite alte afectiuni renale sau metabolice. Este un remediu de detoxifiere important.

Pentru afectiuni ale intestinului gros amintim:

Extractul din mladite de Afin, Vaccinium myrtillus MG= D1 – excelent in reglarea florei intestinale si tulburarilor de tranzit tip diaree/constipatie, dar si un mare reglator urinar, metabolic si util in probleme oculare.
Extractul din mladite de Merisor, Vaccinium vitis idaea MG=D1 – un important reglator al florei intestinale si tranzitului intestinal, avand si actiune de reglare metabolica generala, actiune anti-imbatranire si sedativa generala.
Extractul din radicele de Vita de vie-Vitis vinifera MG=D1– este indicat in afectari profunde ale intestinului gros, tip recto-colita ulcero-hemoragica, dar si in alte afectari
importante.

Pentru piele, nu uitati:

Extractul din muguri de Nuc, Juglans regia MG=D1 – remediu important pentru curatarea pielii, in diferite afectiuni dermatologice, remediu util in inflamatii cronice si supuratii cronice ale mucoaselor respiratorii si foarte util in tulburari de flora intestinala, cu meteorism abdominal, flatulenta si distensie. De asemenea, foarte util pentru tonifierea mentala la persoane cu stare de indolenta mentala, plictisite si plangarete.
Alaturi de Alun, ar putea fi unul dintre cele mai bune remedii ale perioadei de toamna astronomica, cu tot cortegiul de tulburari discutate.
Extractul din mladite de Cedru, Cedrus libani MG=D1 – este un remediu util pentru eczeme uscate, pentru diferite alergii cu manifestari cutanate si/sau mucoase, fiind in acelasi timp foarte util pentru diferite sindroame de iritatie ale mucoasei digestive si respiratorii. Ca toate Coniferele, are o actiune tonica generala si produce o stare de bine.
Extractul din muguri de Ulm, Ulmus campestris MG= D1 – are o actiune importanta de curatenie asupra pielii, in situatii de eczeme umede, eruptii cu secretii, urticarie, herpes si alte afectiuni dermatologice (considerat de Pol Henry drept un remediu pentru orice stare inflamatorie in faza exudativa), fiind in acelasi timp un drenor metabolic important.

Si pentru organism, in general, ca remedii foarte importante de detoxifiere, nu uitati de:

Extractul din mladite de Vasc, Viscum album MG=C1 – indicat in tulburari de metabolism, tulburari de circulatie si tulburari neurologice, dar foarte utile in toate situatiile de suprasolicitare, pentru protectia in cazul expunerii la diferiti factori toxici (inclusiv radiatii de computer si telefon mobil), pentru suprasolicitare intelectuala – si reechilibrare aparat respirator – fiind un remediu util in tuse spastica, cu componenta alergica.
Extractul din muguri de Coacaz negru, Ribes nigrum MG=D1 – un mare remediu de intarire al organismului, la nivel respirator, digestiv si hepatic, de sustinere a suprarenalei, cu efect anti-stres si mare protector al mucoaselor.
Extractul din muguri de Tei, Tilia tomentosa MG=D1 – un remediu sedativ si anxiolitic important, ar in acelasi timp un remediu cu actiune anti-spastica notabila (digestiva, respiratorie) si de reechilibrare generala a organismului.

Gemoterapia are foarte multe preparate de reechilibrare generala a organismului. Combinatiile produselor mai sus enumerate pot ajuta foarte mult depasirea perioadelor dificile din aceasta toamna – atat la copii, cat si la adulti.

Related Posts